29 Οκτωβρίου 2010

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ


Μία από τις μεγάλες αλλαγές που συντελείται στο θέμα των αρμοδιοτήτων στα πλαίσια του Καλλικράτη έχει να κάνει με τα σχολεία.
Σύμφωνα με το νέο Νόμο τα θέματα της Σχολικής Στέγης και όχι μόνο περνάνε από τις Νομαρχίες στους Καλλικρατικούς δήμους.
Η στρατηγική για την εκπαίδευση , ο προγραμματισμός για την επίλυση προβλημάτων και τα σχολικά κτίρια ήταν και θα είναι μέχρι 31/12/2010 αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Και ο Δήμος τι είχε σαν αρμοδιότητα θα μου πει κάποιος.
Ο Δήμος έχει μια Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με γνωμοδοτικό ρόλο.
Επίσης ελέγχει τις πιστώσεις που έρχονται από το Υπουργείο Παιδείας προς τις Σχολικές Επιτροπές μέσω αιρετών εκπροσώπων προέδρου και μελών σε αυτές.
Και τέλος βρίσκει και παραχωρεί στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Ο νόμος αναφέρει πεντακάθαρα ότι ο Ο.Σ.Κ. με τη Νομαρχία μπορούν σε περίπτωση ανάγκης (βλ. 2ο – 5ο Δημοτικό) να απαλλοτριώσουν η ακόμη και να αγοράσουν οικόπεδα για να χτίσουν σχολεία.
Όπως καταλαβαίνετε το «καρπούζι» (πρόβλημα) ήταν στο Δήμο το «μαχαίρι» όμως στη Νομαρχία που δυστυχώς δεν το χρησιμοποίησε ΚΑΘΟΛΟΥ.
Αυτά όμως τελειώνουν. Από τον Ιανουάριο το «μαχαίρι» περνάει και αυτό στο Δήμο.
Τα όποια γραφειοκρατικά μπλεξίματα υπηρεσιών ελπίζουμε να σταματήσουν.
Οι καπναποθήκες απαιτούν χρηματοδότηση για να αλλάξουν πρόσωπο.
Τα οικόπεδα στην Προφήτη Ηλία και στην Αγίου Ανδριανού απαλλοτριώσεις.
Τα 23 στρέμματα του Κ.ΕΜ.Χ. οριστική παραχώρηση και αυτά για μια πρώτη ανάσα.

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ