09 Σεπτεμβρίου 2009

Kάδος - ρομπότ πιάνει δουλειά στην Καβάλα

Έναν απορριμματοσυλλέκτη διαφορετικό από τους άλλους παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό ρομποτικό κάδο συλλογής απορριμμάτων, με ύψος πέντε μέτρα, κάδο που ο δήμος τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση στη Λάρισα που κατέχει την παγκόσμια ευρεσιτεχνία....
...ο κάδος έχει χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας, ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες. Μόλις ο κάδος δεχτεί σκουπίδια, πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.Μόλις ο κάδος γεμίσει, τότε ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει. Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η αγορά και η εγκατάστασή του κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ καιστόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Από το Troktiko