12 Μαΐου 2009

2ο και 5ο Δημοτικό

Την περασμένη Πέμπτη ο φίλος μου Άκης Γκάτσιος αρθρογράφησε στην εφημερίδα του Αναγνώστης σχετικά με το πρόβλημα των Δημοτικών Σχολείων του Νέου Βυζαντίου.
Η απάντησή μου είναι η παρακάτω:

ΟΚΤΩ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κε διευθυντά

Με αφορμή το κεντρικό σας άρθρο στο προηγούμενο φύλο της εφημερίδα σας επιθυμώ να ενημερώσω για μία ακόμα φορά τους αναγνώστες σας και τους γονείς των μαθητών του 2ου και του 5ου Δημοτικού για τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα της σχολικής στέγης στο οποίο αναφέρεστε και την κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Το 2007 υπήρχαν δύο λύσεις για το θέμα του 5ου Δημοτικού. Η πιο σύντομη λεγόταν Αποθήκες Καπνού και η πιο μακροπρόθεσμη Οικόπεδο Κ.Ε.ΜΧ.

Κανένα από τα δύο αυτά δεν είχε παραχωρηθεί τότε! Μόνο σκέψεις ήταν.

Σκέψεις που με πολύ δουλειά πήραν σάρκα και οστά.
Δεν μιλάμε για λόγια όπως πολύ ισοπεδωτικά αναφέρει ένα πανώ που αναρτήθηκε πρόσφατα αλλά για έργα.

Γεγονός 1
Οι Καπναποθήκες παραχωρήθηκαν στη Νομαρχία με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου το Φεβρουάριο του 2008.

Γεγονός 2
Το οικόπεδο του Κ.Ε.ΜΧ παραχωρήθηκε επίσης στο Δήμο για να φιλοξενήσει σχολεία.

Γεγονός 3
Ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς, σε επαφές με τον Υφυπουργό και εγώ ώς Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αποσπάσαμε την υπόσχεση για χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής των Καπναποθηκών. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σχετικά και στην ομιλία του στα εγκαίνια του ΕΠΑ.Λ (Σεπτέμβριος 2008) .

Γεγονός 4
Ο Δήμος Ναυπλίου, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τη Νομαρχία Αργολίδος και το Πανεπιστήμιο Θράκης για να εκτελεστούν και να πληρωθούν οι σχετικες μελέτες (στατική , αρχιτεκτονική και όποια άλλη χρειαστεί ) που δεν αναλάμβανε ουδείς άλλος. (Απόφαση Δ.Σ. Νοέμβριος 2008)

Γεγονός 5
Παράλληλα ο Δήμος Ναυπλιου ανέθεσε τη συνταξη σχετικής μελέτης για δημιουργία τοπικού ρυμοτομικου για την περιοχή του Κ.Ε.ΜΧ.

Γεγονός 6
Το Πανεπιστήμιο Θράκης που υπέγραψε τη σύμβαση το Μάρτιο του 2009.όρισε χρονοδιάγραμμα τους 4 μήνες για παράδοση των μελετών.

Γεγονός 7
Το τοπικό ρυμοτομικό με χωροθετημένα τρία σχολεία Λύκειο , Δημοτικό , Γυμνάσιο αποστέλλεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Δεκέμβριος 2008)

Γεγονός 8
Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προβεί σε αυτοψία του κτιρίου.από το τέλος Μαρτίου 2009
Και αναμένουμε σύντομα την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού από το Υπουργείο.
Όπως είναι φανερό ακόμα και μετά την παραχώρηση των Καπναποθηκών δεν αφήσαμε το θέμα του Κ.Ε.ΜΧ, όπως και δεν αφήνουμε τίποτα που έχει σχέση με την εκπαίδευση παρά τις δυσκολίες, παρά τη γραφειοκρατία και παρά τα κενά που υπάρχουν σε προγραμματισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Συνοψίζοντας λοιπόν έχω να πώ ότι:
Α..Οι δημοτικές παρατάξεις δεν σταμάτησαν να διαμαρτύρονται , απλώς είδαν για πρώτη φορά από την συστέγαση του 5ου Δημοτικού εδώ και 20 χρόνια ότι έχει δρομολογηθεί λύση και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Β. Η Ένωση Γονέων επίσης βλέπει ότι προχωράμε.
Η δημοπράτηση του έργου λοιπόν θα γίνει μετά την εκπόνηση των μελετών.
Δηλαδή μετά τον Ιούλιο.
Οι προσπάθειες δεν γίνονται για να να χαρακτηρισθούν σε αξιέπαινες ή μη, ούτε για να αποκομισθούν δάφνες και ψήφοι. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας απέναντι στα παιδιά και στους γονείς που έχουν τόσο ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Υπάρχουν όμως δυσκολίες. Είναι δύσκολο να βιάζεται κανείς σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον που μόνο να σε καθυστερεί ξέρει. Καθημερινότητα που την βιώνουμε όλοι εμείς οι κατοικούντες στην Ελλάδα.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να μηδενίσει ΟΛΕΣ αυτές τις ενέργειες και τις ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε δύο μόνο γραμμές;
Φυσικά και ΟΧΙ.. Όσο και να προσπαθεί!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία.

Δημήτριος ΚωστούροςΠρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας